Financijska pismenost potrošača - novosti

Slika /dokumenti/fin-sustav/FinPismenost/FP2022.jpg
 
Predavanje ministra Primorca povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca    24. ožujka 2023.

U prostorijama Ministarstva financija, Porezne uprave, ministar financija, izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, održao je prigodno predavanje povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca učenicima Srednje škole Biograd na Moru.
Ministar se osvrnuo na državni proračun odnosno na koji način se isti donosi, tko sudjeluje i tko je sve obuhvaćen njime. Također je učenike upoznao s razlikom između deficita i suficita državnog proračuna, te na koji način se državni proračun puni.

Zatim je ministar učenicima približio pojam poreza i oporezivanja, koje su glavne karakteristike poreznog sustava u Republici Hrvatskoj, tko sve plaća porez i što bi se desilo kada ljudi ne bi plaćali poreze. Također je učenicima skrenuo pozornost na važnost fiskalizacije i uzimanja računa.

Po završetku predavanja učenike je zanimalo da li bi smanjenjem ili povećanjem poreznih stopa došlo i do većeg plaćanja poreza odnosno smanjenja utaja poreza. Ministar je  učenike upoznao s Lafferovom krivuljom odnosno da rastom poreznog opterećenja rastu i prihodi, ali samo do određene “kritične točke”.

Učenike je zatim zanimalo kako je prošao proces uvođenja eura te hoće li se uvesti porez na imovinu. Ministar je odgovorio da ulazak Republike Hrvatske u euro zonu donosi samo pozitivne stvari i da svi možemo biti zadovoljni procesom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Što se tiče uvođenja poreza na imovinu ministar smatra da trenutno nije dobar trenutak za uvođenje istoga.


_________________________________________________________________________________________Državni stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike „Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti za 2023. godinu“     24. ožujka 2023.


U petak, 24. ožujka 2023., Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja održali su Državni stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike osnovnih i srednjih škola na temu unapređivanja financijske pismenosti u 2023. godini.
Cilj Državnog stručnog skupa bio je da se, u duhu Svjetskog i Europskog tjedna novca, omogući odgojno-obrazovnim djelatnicima da dođu do informacija o projektima i edukativnim aktivnostima u području financijske pismenosti koje institucije, strukovna udruženja i udruge, koje su članovi  Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti planiranih Akcijskim planom, održavaju u 2023. godini i da se na taj način potaknu da na njima sudjeluju, u cilju financijskog opismenjavanja svojih učenika.

Stručni skup započeo je uvodim obraćanjem prof. Momira Karina, ravnatelja Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je naglasio potrebu unaprjeđenja financijske pismenosti i važnost koju u tom procesu imaju odgojno-obrazovni djelatnici te zajednički napor i aktivnosti svih uključenih institucija.
Slijedile su prezentacije članova Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom u kojima su ukratko predstavili svoje programe djelovanja i planirane ovogodišnje aktivnosti vezane za financijsku pismenost djece i mladih.

Državni stručni skup održan je u online formatu, a okupio je preko dvije stotine sudionika, predstavnika članova Operativne radne grupe te učitelja i nastavnika iz cijele države. Reakcije sudionika na prezentirane projekte i aktivnosti su bile vrlo pozitivne te su učitelji i nastavnici potaknuti da se izravno jave članovima Operativne radne grupe kako bi na vrijeme bili uključeni u predstojeće aktivnosti.
Prezentaciju s Državnog stručnog skupa možete preuzeti ovdje.(link)

_________________________________________________________________________________________
Konferencija financijske pismenosti „Financije za nove generacije“                  24. ožujka 2022.

U organizaciji Hrvatske udruge banaka (HUB) i Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje (Štedopis), u Zagrebu se održala konferencija pod nazivom „Financisje za nove generacije“.

Na konferenciji su se predstavili rezultati istraživanja financijske pismenost tinejdžera u Republici Hrvatskoj, koje su zajednički proveli HUB i Štedopis, a koje je pokazalo rast financijskog znanja i uključenost te poboljšanje financijskog ponašanja u odnosu na 2020. godinu. S druge strane, rezultati koji pokazuju na koji način se tinejdžeri odnose prema raspolaganju novcem su manje zadovoljavajući nego 2020. godine.

U sklopu konferencije održao se Okrugli stol, pod nazivom „Kako unaprijediti razinu financijske pismenosti mladih?“. Predstavnica Ministarstva financija, Zvjezdana Kidrić, voditeljica Službe za financijsku pismenost, istaknula je važnost da financijsko obrazovanje krene od što ranije dobi te da se treba razmisliti o uvođenju obveznog predmeta u školama na temu ekonomske i financijske pismenosti. Također, pohvalno je da razina financijskih znanja i ponašanja raste, međutim da bi bili u potpunosti zadovoljni potrebno je i poboljšati odnos prema raspolaganju novcem, ne samo kod mladih nego kod cjelokupnog stanovništva. 

Rezultate istraživanja možete preuzeti


____________________________________________________________________________________Državni stručni skup „Upravljanje osobnim financijama“                                   
23. veljače 2023.
 
Ove godine Državni stručni skup „Upravljanje osobnim financijama“, pokrenut na inicijativu Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je 21. i 22. veljače 2023. Skup se održao u on-line formatu.
 
Kroz stručna predavanja odgojno obrazovni djelatnici imali su priliku upoznati se s aktualnim temama poput podizanja svijesti o financijskoj budućnosti, važnostima financijske pismenosti kod ugovaranja osnovnih bankovnih proizvoda, funkcioniranja mirovinskog sustava u Republici Hrvatskoj, izazovima planiranja kućnog budžeta, važnostima financijske pismenosti na području osiguranja, financijske i mirovinske pismenosti u planiranju osobnih financija, investicijskim fondovima u Republici Hrvatskoj, burzovnog poslovanja, kripto tržištem,  prevarama na financijskim tržištima te obračuna plaće i povrata poreza.
 
Maria Pavić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu financija,  kroz prezentaciju je istaknula prepoznatu važnost financijske pismenosti i veliki interes za područje financijskog opismenjavanja u Republici Hrvatskoj. Spomenula je međusobnu suradnju Ministarstva financija s 27 dionika javnog i privatnog sektora, udruga te javnih i privatnih ustanova koji svojom učinkovitošću, kreativnošću i inovativnošću u programima obrazovanja utječu na financijsko opismenjavanje građana Republike Hrvatske.
 
Kao manifestaciju, istaknula je uključenost Republike Hrvatske u obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca (Tjedan novca), koji se ove godine obilježava od 20.-26. ožujka. Pozvala je odgojno obrazovne djelatnike da se u što većem broju uključe u globalnu manifestaciju, a zbog veće informiranosti i veće uključenosti škola u taj važan događaj, pojasnila je o čemu se radi, odnosno kako funkcionira, kako se planira, postoji li naknada za sudjelovanje, koji je glavni cilj, kada i gdje se održava i što se događa tijekom Tjedna novca. 
 
Također je najavila i aktivnosti članova Operativne radne grupe za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača u Tjednu novca kao i njihovim aktivnostima tijekom godine.
 
_____________________________________________________________________________________________________________Istraživanje o stavovima učeničke populacije o financijskoj pismenosti                               
23. siječnja 2023.Istraživanje o stavovima učeničke populacije o financijskoj pismenosti postignuto je u okviru projekta Građani za 5! financiranog iz Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Projekt  je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
 
Projekt Građani za 5! fokusiran je na aktivno bavljenje građanskom pismenosti djece i mladih, s posebnim naglaskom na podučavanje i stjecanje kompetencija financijske pismenosti, ali i na poticanje aktivnog građanstva.
 
Nositelj projekta je Institut za razvoj obrazovanja, a partneri su: Štedopis (član Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti), Hrvatsko debatno društvo, Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Humanum i neprofitna medijska udruga Norsensus Mediaforum iz Kraljevine Norveške. U projektu se ističu i partnerske osnovne i srednje škole iz sedam hrvatskih županija, a to su: Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Koprivničko-križevačka, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.
 
Više o zaključcima i preporukama nakon istraživanja možete naći na poveznici: Istraživanje o stavovima učeničke populacije o financijskoj pismenosti .

________________________________________________________________________________________________________________Euro nam kuca na vrata II                                                                                                           
30. studenoga 2022.


Na poziv profesorice matematike gospođe Mirjane Šolić, dana 30. studenog 2022., u Osnovnoj školi Brezovica Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav u Ministarstvu financija dala je učenicima osmih razreda osvrt na najvažnije pojmove vezane za uvođenje eura. Ravnateljica je pojasnila povijest eura i spomenula je niz zanimljivosti o Europskoj uniji. U nastavku je objasnila što je fiksni tečaj konverzije i pojasnila je praktičnu primjenu pravila za preračunavanje i zaokruživanje te pravila u razdoblju dvojnog optjecaja, ali i kako će teći proces zamjene gotovog novca kune u gotov novac eura.

Nakon zanimljive rasprave o izgledu euronovčanica i eurokovanica, učenici su postavljali pitanja vezana za uvođenje eura te su zatim odgovarali na postavljena pitanja, uključujući i koliko će im iznositi džeparac u eurima.
 
 
___________________________________________________________________________________________________

23. studenoga 2022.
Euro nam kuca na vrata


Ministarstvo financija je 23. studenoga 2022. godine održalo predavanje na temu „Euro nam kuca na vrata“, učenicima osmih razreda I. Osnovne škole Dugave, iz Zagreba.

Prisutnim učenicima i djelatnicima škole ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav u Ministarstvu financija, Ana Zorić, pobliže je objasnila proces kroz koji je Republika Hrvatska prošla kako bi uvela euro kao službenu valutu. Također, objašnjeni su ima pojmovi, kao što su, europodručje, dvojno iskazivanja cijena, fiksni tečaj konverzije i sl. Učenici su saznali na koji način će se vršiti zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, koliko će trajati razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno razdoblje u kojem će biti moguća plaćanja i u kunama i u eurima te su se upoznali s izgledom euronovčanica i eurokovanica.

Učenici su zatim samostalno izračunavali koliko će im iznosit džeparac, štednja ili cijena omiljenog proizvoda od 1. siječnja 2023. godine kada euro postane službena valuta u Republici Hrvatskoj.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Financijsko obrazovanje u nesigurnim vremenima: Jačanje financijske otpornosti i dobrobiti u Jugoistočnoj Europi


Izvor: HNB


U Zagrebu je, 29. i 30. rujna 2022. godine, održan peti godišnji sastanak u sklopu projekta tehničke pomoći koji su proveli OECD i njegova Međunarodna mreža za financijsko obrazovanje (International Network on Financial Education INFE), uz financijsku potporu Ministarstva financija Kraljevine Nizozemske i njegova programa Money Wise Platform.

Sastanak je održan pod nazivom "Financijsko obrazovanje u nesigurnim vremenima: Jačanje financijske otpornosti i dobrobiti u Jugoistočnoj Europi (SEE)", a prisustvovali su predstavnici iz  Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Gruzije, Republike Moldavije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Rumunjske.

Sudionici sastanka raspravljali su o  nizu prioritetnih pitanja za zemlje Jugoistočne Europe vezanih uz financijsko obrazovanje. Naglasak u raspravama je stavljen na financijsko obrazovanje za ciljanu publiku (mikro, mala i srednja poduzeća, mladi i starija populacija), financijsko obrazovanje na radnom mjestu, resursi za financijsko obrazovanje, digitalno financijsko obrazovanje, kao i ulogu kulture i bihevioralnog pristupa u jačanju financijske pismenosti.

Sastanak je omogućio razmjenu iskustava o svojim postignućima u proteklih pet godina među sedam zemalja koje su sudjelovale u projektu tehničke pomoći.

Na uvodnom izlaganju Ana Zorić, ravnateljica za Uprave za gospodarstvo i financijski sustav, Ministarstva financija Republike Hrvatske, navela je da nedavno doneseni drugi Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za period 2021. – 2026. godine, promiče fleksibilnost i raznolikost kanala za distribuciju kako bi se doprlo do što većeg broja građana, posebno onih kojima je financijsko obrazovanje najpotrebnije. Napomenula je da su "financijsko obrazovanje i podizanje razine financijske pismenosti dugotrajan proces i postoji potreba za kontinuiranim radom kako bi se ostvario što veći napredak".

Više informacija o Projektu tehničke pomoći u financijskom obrazovanju u Jugoistočnoj Europi u organizaciji Međunarodne mreže za financijsko obrazovanje (INFE) OECD-a možete pronaći na  linku.


Flore-Anne Messy (OECD), Bojan Fras (HNB), Ana Zorić(MFIN) i Robin Uyterlinde
(Ministarstvo financija, Nizozemska)  
Izvor: HNB


Panel rasprava između zemalja sudionica o postignućima u okviru projekta tehničke pomoći

______________________________________________________________________________________________________________________________

Konferencija financijske pismenosti – Toni MilunAutor fotografija: DOKU FILMS

Konferencija financijske pismenosti – Toni Milun održana je u Zagrebu 15. rujna 2022. godine, uz svečano pokroviteljstvo Hrvatskog sabora i Ministrastva financija.

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima se obratio državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj koji je istaknuo da brze i učestale promjene kao posljedica tehnološkog napretka i globalizacije zahtijevaju od pojedinca donošenje brzih i svakodnevnih odluka i u domeni financija.  Krive odluke u pogledu financija ne utječu samo na pojedinca nego se reflektiraju i na gospodarske prilike na nacionalnoj i na međunarodnoj razini. Osiguravanje odgovarajuće razine financijskog obrazovanja građanima može koristiti u svim fazama života, bez obzira na dob i razinu prihoda.

Državni tajnik je istaknuo da je prošle godini donesen drugi po redu Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine kao dokument na kojem se temelje aktivnosti za pojedine ciljne skupine stanovništva, i to: djeca i mladi, odrasli mlađe dobi, osobe radne dobi koji ostvaruju prihode i osobe starije životne dobi. Temeljem Nacionalnog strateškog okvira donose se Akcijski planovi, te se trenutno provode aktivnosti vezane uz donošenje Akcijskog plana za 2023. i 2024. godinu

Svoje izlaganje državni tajnik je završio porukom da neovisno o aktivnostima koje se već provode, treba imati na umu da je financijsko obrazovanje i podizanje razine financijske pismenosti dugotrajan proces, a za konkretniji napredak potreban je daljnji kontinuiran rad.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Okvir financijskih kompetencija za odrasle
 
Europska komisija i Međunarodna mreža za financijsko obrazovanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD-INFE) objavili su zajednički okvir financijskih kompetencija za odrasle u Europskoj uniji.
 
Okvir financijskih kompetencija za odrasle https://www.oecd.org/finance/financial-competence-framework-for-adults-in-the-european-union.htm zamišljen je kao konceptualna osnova na kojoj se grade različite politike i mjere financijskog obrazovanja, a nadograđuje se na postojeći okvir temeljnih financijskih kompetencija za odrasle https://www.oecd.org/finance/financial-education/Core-Competencies-Framework-Adults.pdf
 
Okvir se usredotočuje na kompetencije koje se odnose na osobne financije i ne dotiče kompetencije koje su već pokrivene drugim postojećim okvirima, kao što su Europski okvir digitalnih kompetencija za građane - DigComp i Europsko poduzetništvo, nego ih nadopunjuje. 
 
Ovaj okvir nastavak je jedne od mjera najavljenih u Akcijskom planu unije tržišta kapitala Europske unije za 2020. godinu. Označava ključnu prekretnicu u radu Europske komisije na financijskoj pismenosti kao i važan nastavak zajedničkog rada Europske komisije i OECD-INFE na financijskoj pismenosti.
 
Okvir je dostupan za dobrovoljno korištenje u Europskoj uniji od strane javnih tijela, privatnih tijela i civilnog društva, a može se koristiti za potporu razvoju nacionalnih politika i inicijativa financijske pismenosti.
___________________________________________________________________________________________________________________________Upravljanje osobnim financijama

Predstavnici Ministarstva financija sudjelovali su na Državnom stručnom skupu za odgojno-obrazovne djelatnike, međupredmetna tema Poduzetništvo: Financijska i mirovinska pismenost, „Upravljanje osobnim financijama“. Skup se održao u on line formatu, 19. i 20. travnja 2022. godine, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
 
Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav, upoznala je sudionike skupa s procesom uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Posebno je naglašeno da se tijekom pripreme Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj vodilo slijedećim načelima:
 
  • zaštite potrošača,
  • zabrane neopravdanog povećanja cijena,
  • neprekidnosti pravnih instrumenata,
  • učinkovitosti i ekonomičnosti i
  • transparentnosti i informiranosti.

Sudionicima su pojašnjeni procesi dvojnog optjecaja i dvojnog iskazivanja, kako i kada će moći zamijeniti kune u eure, što će biti s njihovim ugovorima o radu, ugovorima o kreditu i depozitu i slično.
Maria Pavić, viša stručna savjetnica u Službi za financijsku pismenost, predstavila je sudionicima skupa aktivnosti koje se provode u Republici Hrvatskoj vezane uz promicanje financijske pismenosti potrošača, a sukladno Nacionalnom strateškom okviru financijske pismenosti potrošača i Akcijskim planom za unapređenje financijske pismenosti potrošača za 2021. i 2022. godinu. Sudionici su upoznati s ciljem Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača koji je stvaranje podloge za sustavnu i sveobuhvatnu integraciju financijskog obrazovanja u obrazovne procese uz poticanje javnog, privatnog i civilnog sektora na aktivno sudjelovanje u financijskom obrazovanju. 
 
Sudionicima skupa najavljen je zajednički projekt OECD-a i Europske komisije vezan uz europski okvir financijskih kompetencija za mlade, a koji će se razvijati u sljedeće dvije godine. Na projektu iz Republike Hrvatske sudjeluju Ministarstvo financija, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje.

Osim predstavnika Ministarstva financija, na skupu su izlagali predstavnici Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju, Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, Udruženja investicijskih fondova, Zagrebačke burze i Hrvatskog ureda za osiguranje.
______________________________________________________________________________________________________________________________


Izgradite svoju budućnost, budite pametni u pogledu novca

 
U cilju kontinuiranog i sustavnog poticanja financijskog opismenjavanja, Republika Hrvatska i ove godine u razdoblju od 21. do 27. ožujka 2022. aktivno sudjeluje u obilježavanju Svjetskog (www.globalmoneyweek.org) i Europskog tjedna novca (www.ebf.eu/europeanmoneyweek).

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja djece i mladih od najranije životne dobi u cilju donošenja informiranih financijskih odluka kao i konačno postizanje financijske dobrobiti i otpornosti. Od 2012., od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 53 milijuna djece i mladih u 176 zemalja diljem svijeta.

Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja, s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem. Europski tjedan novca sastavni je dio misije Europske bankovne federacije radi promicanja financijske pismenosti u Europi putem različitih događanja, publikacija i partnerstava.

U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjelovat će Ministarstvo financija, Porezna uprava - Središnji ured, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Financijska agencija, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatski ured za osiguranje, Ekonomski fakultet Zagreb, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Akademija Zagrebačke burze, Hrvatski institut za financijsku edukaciju, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje Zagreb, Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Navedene su institucije ujedno i članovi Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti koju je Ministarstvo financija osnovalo temeljem Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020.

Članovi Operativne radne grupe će svoje aktivnosti u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca predstaviti online kroz prigodnu prezentaciju koja se može pronaći i na poveznici https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/financijski-sustav/financijska-pismenost-potrosaca/obiljezavanje-svjetskog-i-europskog-tjedna-novca-3259/3259.
 
Za sudjelovanje u obilježavanju manifestacije Svjetskog i Europskog tjedna novca, ovim putem Vas pozivamo da se pridružite pregledom prezentacije ili posjetom internetskim stranicama članova Operativne radne grupe koji sudjeluju u obilježavanju.