MMF

Međunarodni monetarni fond (MMF) (eng. International Monetary Fund), sa sjedištem u Washingtonu, osnovan je 27. prosinca 1945. temeljem odluka donesenih u srpnju 1944. godine na konferenciji održanoj u gradiću Bretton Woodsu u SAD-u. Na istoj konferenciji donesena je odluka o osnivanju Međunarodne banke za obnovu i razvoj (kasnije Svjetska banka), zbog čega se obje institucije često naziva i Bretton-Woodskim institucijama.


MMF radi na postizanju održivog rasta i prosperiteta svih svojih 190 zemalja članica, poticanjem ekonomskih politika koje promiču financijsku stabilnost i monetarnu suradnju, ključnih za povećanje produktivnosti, otvaranje radnih mjesta i gospodarsko blagostanje. MMF potiče međunarodnu financijsku stabilnost, praćenjem ekonomskih i financijskih kretanja i pružanjem savjeta članicama. Za razliku od razvojnih banaka, MMF ne daje zajmove za određene projekte, već pruža financijsku potporu zemljama pogođenim krizama, s ciljem stvaranja zdravog okruženja za provodu politika radi postizanja ekonomske stabilnosti i gospodarskog rasta. Također osigurava financiranje iz predostrožnosti s ciljem sprečavanja kriza.
Najviše upravljačko tijelo MMF-a je Odbor guvernera koji se sastoji od predstavnika svih zemalja članica (guverner za Hrvatsku u MMF-u je guverner Hrvatske narodne banke (HNB), g. Boris Vujčić, a zamjenica guvernera za Hrvatsku u MMF-u je zamjenica guvernera HNB-a gđa. Sandra Švaljek). Većinu svojih ovlasti Odbor guvernera delegirao je na Odbor direktora koji se sastoji od 24 člana, a koji predstavljaju sve zemlje članice. Republika Hrvatska je u MMF-a zastupljena putem konstituence kojom naizmjence predsjedaju Nizozemska i Belgija. Republike Hrvatska se od početka svog članstva u MMF-u nalazila u konstituenci kojoj je na čelu bila Nizozemska. Konstituenca trenutno broji ukupno 16 zemalja (Andora, Armenija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Nizozemska, Rumunjska i Ukrajina) s 5,46% glasačke snage. Po glasačkoj snazi ova je konstituenca na četvrtom mjestu (iza SAD-a, Japana i Kine). Glavna direktorica MMF-a je gđa. Kristalina Georgieva, koja je na dužnost stupila 1. listopada 2019.


Članstvo Republike Hrvatske u MMF-u
Republike Hrvatska u MMF-u posjeduje 717,4 mil posebnih prava vučenja (eng. Special Drawing Rights - SDR) što čini 0,150% ukupne kvote MMF-a, te 0,171% glasačke snage. Republika Hrvatska je postala članicom MMF-a 14. prosinca 1992., prilikom čega je stekla kvotu od 261,6 mil SDR-a, a u okviru posljednjeg povećanja kvota u sklopu 14. revizije kvota MMF-a početkom 2016., kvota Republike Hrvatske povećana je na sadašnji iznos. Povećanja kvote Republike Hrvatske regulirana su odgovarajućim Uredbama Vlade RH, posljednje Uredbom Vlade o prihvaćanju povećanja kvote RH u MMF-u (NN br.142/2011.).