03. rujna 2008. - Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone za 0,2 posto u drugom tromjesečju

BRUXELLES, 3. rujna 2008. (Hina/AFP) - Gospodarstvo 15 zemalja članica eurozone u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti po prvi puta od utemeljenja toga bloka 1999., potvrdio je u srijedu europski ured za statistiku svoju početnu procjenu.

Gospodarstvo eurozone u drugom je tromjesečju 2008. zabilježilo pad aktivnosti za 0,2 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prva tri mjeseca ove godine, priopćio je Eurostat, potvrdivši time prvu procjenu. Na godišnjoj razini zabilježeno je snažno usporavanje rasta, na 1,4 posto, u odnosu na 2,1 posto u prvom tromjesečju.

S obzirom na kontinuirani dotok sumornih gospodarskih podataka posljednjih tjedana, jača strah od zapadanja eurozone u recesiju, koja se tehnički definira kao pad gospodarskih aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Situacija je tek marginalno bolja u čitavoj 27-članoj Europskoj uniji, koja je u drugome tromjesečju zabilježila pad gospodarskih aktivnosti za 0,1 posto u usporedbi s prva tri mjeseca ove godine. U prvom je tromjesečju stopa rasta iznosila 0,6 posto.

Na godišnjoj razini gospodarstvo EU zabilježilo je u drugom tromjesečju stopu rasta od 1,6 posto.

Gospodarskim usporavanjem u Europi predvode njezina najveća gospodarstva - Njemačka, Francuska i Italija redom bilježe pad aktivnosti.

Usporedbe radi, Japan je u drugom tromjesečju zabilježio stopu rasta od 0,8 posto na tromjesečnoj, odnosno od 2,2 posto na godišnjoj razini. Američko je pak gospodarstvo u drugom tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,6 posto dok je na godišnjoj razini bilježilo stopu rasta od 1,0 posto.

(Hina)