13. listopada 2008. - Zemlje eurozone su postigle dogovor o planu za izlazak iz financijske krize

Petnaest zemalja eurozone dogovorilo se u nedjelju o planu za izlazak iz financijske krize koji uključuje jamstva za međubankovne kredite i mogućnost dokapitalizacije banaka, objavio je u nedjelju francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, ali nije ništa rekao o visini ukupnog iznosa.

Države članice eurozone jamčit će za međubankovne zajmove na određeno vrijeme, do 31. prosinca 2009., dodao je Sarkozy po završetku kriznog summita, prvog ikada zemalja eurozone, koji je trajao više od tri sata.

Zemlje eurozone obvezale su se da će spriječiti stečaj svojih većih banaka, tako što će provesti dokapitalizaciju.

Ništa nije rečeno o ukupnom iznosu, ali će Njemačka, Francuska, Italija i "druge zemlje" u ponedjeljak "istodobno" iznijeti pojedinosti u svezi sa svojim planovima za spašavanje banaka, rekao je Sarkozy.

"Dogovorili smo se o paketu mjera koje stoje na raspolaganju država članica", rekao je predsjednik Eurogrupe luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. "Nemamo pravo na neuspjeh", dodao je.

Sarkozy je na tiskovnoj konferenciji po završetku summita rekao da će odluke petnaestorice "stupiti na snagu do kraja ovoga tjedna", pa i u "njihovu zakonodavnom obliku" te da će se državna jamstva naplaćivati od bankarskih ustanova prema uvjetima na monetarnom tržištu.

Kako je rekao Sarkozy, koji je i predsjedatelj Europskog vijeća, "večeras (nedjelja) je vrijeme da Europa pokaže svoje jedinstvo. Sutra će doći vrijeme da svaka država članica izvuče zaključke iz europskih odluka".

Uz ovaj akcijski plan s kojim će se u srijedu i u četvrtak u Bruxellesu upoznati predsjednici država i vlada 27 zemalja EU-a, Europljani žele pridobiti Sjedinjene Države za preustroj međunarodnog financijskog sustava.

"Zatim ćemo pokušati uvjeriti naše američke prijatelje u potrebu održavanja međunarodnog susreta na vrhu radi preustroja međunarodnog financijskog sustava", kazao je Sarkozy.