30. listopada 2008. - EK povjerila Hrvatskoj upravljanje programima iz 1. komponente programa IPA

Europska komisija je odlučila povjeriti Hrvatskoj upravljanje sredstvima iz prve komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), što je izraz povjerenja u mogućnosti Zagreba da upravlja tim sredstvima, priopćeno je u četvrtak iz Komisije.

Odluka je donesena 28. listopada. "Hrvatska je prva zemlja kojoj je povjereno upravljanje tim sredstvima. Odluka pokazuje povjerenje Komisije u sposobnost Hrvatske da učinkovito koristi pretpristupne fondove i osigura zdravo financijskog upravljanje", kaže se u priopćenju koje je objavila Delegacija Europske komisije u Zagrebu.

IPA je novi pretpristupni program Europske unije namijenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. On objedinjuje dosadašnje pretpristupne fondove CARDS, Phare, ISPA and SAPARD.

IPA je također namijenjena za pripremu kandidatskih zemalja kako bi što bolje mogle koristiti pomoć iz strukturnih fondova kada uđu u Europsku uniju.

Instrument za pretpristupnu pomoć sastoji se od pet komponenti.

Prva komponenta odnosi se na pomoć u tranziciji i u izgradnji institucija. Ta komponenta zamjenjuje programe CARDS Phare i u okviru nje Hrvatska može dobiti pomoć za upravne i zakonodavne reforme i ispunjavanje kriterija za članstvo.

Druga komponenta odnosi se na prekograničnu suradnju sa susjednim zemljama, treća je za regionalni razvoj, što uključuje investicije u prometnu i ekološku infrastrukturu, četvrta je namijenjena za razvoj ljudskih resursa, a peta za ruralni razvoj.

Europska komisija navodi da bi do kraja studenoga Hrvatskoj trebalo biti povjereno i upravljanje projektima i iz četiri preostale komponente IPA-e.


(Hina)